Напрежението по границата с Гърция ескалира.

Гневът на фермерите от южната ни съседка срещу икономиите в страната им се засилва, а с това и километричните опашки от шофьори от двете страни на браздата.

Протестиращите се заканват внезапно и безсрочно да затварят пътища.

От 17 до 22 часа ще бъде преустановено пропускането на превозни средства през граничен пункт „Илинден”, уточниха от МВР.

Остава ограничението за преминаване на товарни автомобили през ГКПП Кулата-Промахон в двете посоки. От 16.30 часа вчера леките коли и автобусите преминават през граничния пункт.

Към 19 часа опашките на Кулата са повече от 35 км в двете посоки. Храна и вода за чакащите шофьори от българска страна има. На място има и линейка и пожарна.

По-рано днес шофьорите се опитаха да пробият блокадата. Някои чакат от близо 30 часа.

Напрежението се покачи и заради опит на гръцки шофьори да преминат границата приоритетно.

В опит да потушат напрежението на границата дойдоха областният управител, кметът на Петрич и директорът на полицията, но не се срещнаха със стачкуващите фермери.

Колоната на „Илинден” от тежкотоварни автомобили е поне 3-4 км.

Точно в 15 часа гръцките фермери отвориха граничен пункт „Илинден” и колоните от автомобили и камиони тръгнаха. Но не за дълго. Два часа по-късно тракторите отново блокираха границата.

Повече от три часа отне на Зимруд и сестра й да преминат границата. И двете изкарват прехраната си в Гърция като земеделски работници. Твърдо подкрепят протеста на фермерите.

„Положението в България е същото. Дават ни много хубав пример, трябва и ние така да постъпим”, казва Зимруд от с. Вълкосел.

Въпреки че 70-годишният Коста прекара няколко часа в автомобила си, и той стиска палци на протестиращите, защото и правителството на Ципрас орязва много социални придобивки на пенсионерите.

Блокада има и граничен пункт „Маказа”. Там през няколко часа движението беше пускано.

Проведе се и среща на представители на транспортното министерство с посланика на Гърция у нас, но без особен резултат. Посланикът е съобщил, че е наясно с претенциите, но на този етап не може да се вземе конкретно решение на проблема с гръцките фермери.

Фермерите се заканват, че няма да отстъпят от исканията си за данъчни облекчения. Не е ясно кога правителството в Атина и земеделските производители ще си стиснат ръцете. Засега фермерите се стягат за общонационална стачка в четвъртък.

В самата Гърция обстановката също е напрегната. Затваряни са и гранични пунктове към други държави. 80 автобуса с бежанци, пътуващи към Македония, чакат по пътищата. Почасово беше блокирана и магистралата от Солун за Атина.

Шофьорите, на които през следващите дни им предстои пътуване към Гърция, е необходимо внимателно да планират маршрутите си, посъветваха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Очаква се на 4 февруари в Гърция да има обща национална стачка и това да възпрепятства преминаването през всички контролно-пропускателни пунктове на българо-гръцката граница.

АПИ прави това уточнение поради опасността от образуването на колони от автомобили по участъци от републиканските пътища в непосредствена близост по контролно-пропускателните пунктове, които затрудняват безопасното движение на всички останали шофьори.