Причина за поскъпването на винетките у нас е строителството и поддръжката на автомагистралите. Министъра на финансите Владислав Горанов вече загатна, че годишната такса за лек автомобил от 67 лева ще се вдигне на 100.

В почти всички срани в Европа, малките пътища са безплатни. Дори там, където има винетки, както у нас, те са необходими само за магистралите и първокласните пътища. Така е в Унгария, Словения, Словакия и други. В други държави като Сърбия, Гърция и Хърватия се плаща тол такса само при използване на автомагистрала. У нас и от Велковци до Пали Лула и от София до Бургас се плаща. При това еднакво.

Ако винетките у нас станат 100 лева, ще настигнем Чехия по цена. Но за 111 лева там има два пъти повече магистрали, пътища без дупки, а доходите на населението са над от два пъти по-високи. У нас 35% от републиканската пътна мрежа е с дупки, според правителствен доклад.

В Румъния също се плаща за всички пътища, като у нас, но винетката струва само 55 лева, при малко по-високи доходи отколкото в България.