Ние действахме като някакво древно оръдие на руската църква – по този начин журналистът Горан Благоев коментира решението на Светия Синод да не изпрати представители на подготвяния от години Всеправославен събор. По думите му с решението си нашите архиереи са дали повод и на руските да не отидат.

Благоев обясни, че преди няколко месеца е имало предсъборно съвещание в Шамбези, а след това на 21 април от синода са излезли с позиция по отношение на една от темите (за диалога с другите вероизповедания), която силно се отличава от по-рано коментираното.

На същото съвещание руският патриарх предложил да финансира събора, ако се проведе в руски манастир в Света гора.

Според журналиста, в случая няма съмнение, че има битка за надмощие между Московската и Вселенската патриаршии. Тезата за „дългата ръка” на Русия спокойно се тиражира и в местни медии. Благоев цитира бившия главен редактор на официоза на РПЦ: „Много е трудно отказът на БПЦ да се представи като самостоятелно решение. Единствената църква, която може да повлияе така на българската, е руската”.

Горан Благоев изрази мнение, че даже аргументите на БПЦ срещу събора да са били смислени, но е трябвало да бъдат изложени на място. В същото време, той призна, че „с поведението си (по време на посещението си в София-б.р.) вселенският патриарх най-малкото стимулира нашата църква да остане във вековната прегръдка на Москва”.

До момента няма официален коментар от страна на синода. На събора все пак имаме „представите” – архимандрит Харалампий от видинската епархия, който се титулувал анхиалски епископ докато бил в разкол към гръцка старокалендарна църква. Наложило се от БПЦ да се свържат с организаторите, за да му отнемат баджа.

Горан Благоев осъди провеждането на „София Прайд” на Задушница и в навечерието на един от най-големите християнски празници – Петдесетница.