Голямото завръщане след Великденските празници започна днес, но някои са слели почивните дни между Великден и Гергьовден и ще се завърнат в края на тази седмица.

Между 200 и 250 хил. столичани се прибират днес в София. Най-натоварена е входната артерия от магистрала „Тракия”.

Надеждите и на пътуващите от Северозапада да се приберат бързо в столицата не се оправдаха, след като катастрофирал тир блокира движението по международния път Е-79 между Враца и Мездра. Инцидентът стана сутринта и за няколко часа предизвика километрични опашки. На мястото дойде и пожарна, тъй като цялата нафта на тира беше изтекла на платното и имаше опасност от пожар. Шофьорът се оправда с хлъзгавия път.

80% от живеещите в София, които са празнували извън града, се прибират днес, сочат наблюденията на пътна полиция. През почивните дни има рекордно малко катастрофи, но има много случаи на хванати да шофират с алкохол или без книжка.

Екипите на КАТ бяха мобилизирани основно да регулират движението по входните артерии на столицата. Правеха се проверки и на шофьорите. 16 акта са наложени на водачи за употреба алкохол, 20 акта - за липса на гражданска отговорност, 18 акта са съставени на неправоспособни водачи и за 4 автомобила със затъмнени стъкла.

Общо 230 са нарушенията в столицата в празничните дни. Наблюдава се тенденция празните булеварди да предразполагат към високи скорости.

Най-натоварена днес беше магистрала „Тракия”. На входовете на София от 14 ч. следобед бяха спирани тежкотоварните автомобили, а най- натоварените кръстовища бяха регулирани от екипи на пътната полиция.

Създадена организация, за да се обезпечи повторното напускане на София за Гергьовден, когато има още три почивни дни.

Трафикът от Кулата към София не беше интензивен. Вероятно повечето българи, които посрещнаха Великден в Гърция, ще останат там и за Гергьовден.

Снимка: БГНЕС

Към 17 часа на входа на Благоевград имаше интензивно движение, но очакваните задръствания не се случиха. нямаше тапи и на входа на София при Владая.