Една година се навършва днес от жестокия взрив в цеха за утилизация на завод „Миджур” в Горни Лом. При тази трагедия загинаха 15 души. Днес селото почете паметта на жертвите.

Година по-късно близките на загиналите все още чакат отговор на въпроса кой е виновен. Досъдебното производство буксува, защото голямата експертиза, която трябва да каже какви са причините за трагедията, все още не е готова. Изготвят я експерти от БАН.

От прокуратурата казаха, че има данни за извършени финансови престъпления на завод „Миджур” в особено големи размери.

Заради мудността на разследването и заради недоимъка, част от близките на загиналите вече са сключили извънсъдебни споразумения.

Бащата на десетгодишната Ана-Мария e сред загиналите в „Миджур" преди година. Емил разказвал на дъщеря си, че работи в цех за конфети. Веднъж напуснал, защото не издържал на условията, на после пак кандидатствал, защото друга работа не намерил. Два месеца след повторното му наемане, експлозията буквално го изпарила.

Година след трагедията почернената майка  на загиналия Румен Ръбин, останал завинаги на 44 години, още го чака да отвори вратата на бащиния си дом в село Мокреш.

„Още съм с надеждата, че ще си дойде, кола, ако тропне, и аз съм на улицата, стъпки чувам, постоянно стъпки чувам”, споделя Росица Ръбина. И Румен се хванал във фабриката от нужда, след като две години бил без работа. Върнали го на майка му в херметично затворено сандъче.