Ямболският районен съд е потвърдил санкцията от 1000 лева за Димитър Петров, възпитател от Социално-педагогическия интернат в Стралджа, където е имало бити младежи, съобщиха от Държавната агенция за защита на детето.

Той е наказан, тъй като не е изпълнил задълженията си по Закона за закрила на детето и не е уведомил органите за закрила за случаи на дете, жертва на физическо насилие в специализираната образователна институция – бой с юмруци, ритници и с желязна тръба от страна на възпитаниците на интерната.

Нарушението е било констатирано по време на проверката на ДАЗД в СПИ Стралджа, направена през 2013 г. Тогава инспекторите са установили, че членове на персонала са прилагали изключително жестоки форми на физически наказания върху настанените момчета. Младежите са посочили, че са бити с пръчки, бухалки, палки и прътове. Имало е и агресия между самите настанени.

Неспазване на изискванията за здравословно хранене на учениците, липса на медицински изследвания и периодични профилактични прегледи, на лични дрехи, вещи и хигиенни средства също са били установени по време на проверката, посочват от ДАЗД.

В разрез със служебните си задължения и нормативните актове, възпитателят и директорът на СПИ не са уведомили компетентните органи за инцидентите и не са предприели действия за поставяне на жертвите на насилие под закрила.

От своя страна ръководителят на учебното заведение не е потърсил отговорност от членовете на персонала, допуснали насилието.

В края на миналата година Българският хелзинкски комитет алармира, че има масово наличие на пряко и косвено физическо насилие над деца във възпитателните училища и интернатите.

Физическото посегателство обикновено се причинява скришом, в изолирани помещения или извън сградите на институциите.

Като най-мащабен случай на насилие беше посочен именно интернатът в Стралджа. Там децата са били подлагани демонстративно на жестоки групови побоища от персонала.