Шофьорите няма да бъдат глобявани, ако алармата на автомобила им свири без основателна причина. Текстовете за наказанието ще отпаднат от Закона за движение по пътищата, само ден след като бяха приети на първо четене от парламента.

Новината съобщи пред bTV заместник-председателят на транспортната комисия Георги Свиленски.

„В Народното събрание ще бъдат приети само членовете, които касаят европейската синхронизация, но тъй като няма как тези членове да бъдат приети без да бъде приет на първо четене целият законопроект, затова е приет на първо четене”, обясни той.

Безсмислен текст

Пламен Диков поставя автоаларми от 20 години. Твърди, че чувствителността на звуковия сигнал може да бъде регулирана и затова поправката в закона е безсмислена.

„Не виждам и как може да се докаже, че е свирила алармата и неоснователно, как се разбира това нещо - Примерно идва някой, сваля ви страничното огледало, алармата свири и той бяга. Но след това съседът казва: „Тази аларма свири. Той не вижда какво е станало със самата кола”, обяснява Диков.

Камерите ще почакат

Текстовете за мобилните камери на КАТ, които могат да записват нарушенията ще бъдат преразгледани наесен, когато се очаква да бъде внесен изцяло нов Закон за движение по пътищата.