Много по-изгодно за държавата ще бъде по цялото протежение на границата ни с Турция да бъде вдигнато спиращо съоръжение.

Това каза днес на брифинг в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, предаде БГНЕС.

Тази година у нас са влезли около 2700 емигранти, други 10 800 нелегални не са допуснати, а миграционният натиск се е увеличил с 3.6 пъти спрямо миналата година.

Над 1 200 000 потенциални нелегални емигранти има в Турция, каза още той и посочи, че в Италия от началото на годината са влезли над 100 000.

Лазаров прогнозира увеличаване на натиска и у нас заради обстановката в Близкия изток и в Африка. Заради това той е докладвал на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов и на служебния премиер Георги Близнашки възможните варианти за противостоене, като наблегна на изграждането на ограда по границата като най-изгоден за държавата.

В момента над 800 служители на полицията от цялата страна и близо 500 гранични полицаи, работещи в други райони, са командировани на българо-турската граница. Според главния секетар, това лишава вътрешността на страната от кадри и като пример той посочи зачестилите катастрофи по пътищата.

"Ако 10 милиона струва изградената вече ограда на 30 км от границата, може да се пресметне колко ще излезе останалата част от общо 131 километра", каза той. Изграждането на съоръжението беше съпроводено със съмнения за значителни злоупотреби.

Лазаров влезе и в друга актуална тема - епидемиите по добитъка, като посочи, че физическата преграда ще спре и пренасянето на болести по животните.

Насищането със жива сила, което се прави в момента, е посттоталитарен метод, каза още той, това е войскови способ, характерен за други времена.