Космическата песен "Излел е Дельо хайдутин" е използвана в холивудска продукция. В един от трейлърите на филма "Утреландия" звучи гласът на Валя Балканска, без тя да е давала разрешение за това.

Томас Бергерсен не композира филмова музика, а само мелодии за трейлърите на различни продукции. От години има интерес към фолклорното ни пеене и така най-известната ни народна песен се оказва в трейлъра на "Утреландия" с Джордж Клууни.

"Крадат, вземат, не питат. Пълнят си гушката и  Валя си работи на ранчото, колкото може и това е", коментира голямата Валя Балканска.

Композиторът Георги Стрезов е записвал музика за Бергерсен в София и се учудва, че никой не е уведомил певицата за проекта.

"Като цяло не е редно, не е редно, защото това е труд не само на Валя Балканска", смята Стрезов. Той предполага, че авторът е уредил поне продуцентските си права с някоя чужда компания. "Без да са уредени правата няма абсолютно никакъв шанс това нещо да се случи, особено на Запад", уточни композиторът.

"Помнете ми думата, че ще дойде време, ние ще си купуваме нашите родопски песни, нашата култура от чужбина”, казва още Валя Балканска

Освен в трейлъра на "Утреландия", „Излел е Дельо хайдутин" беше използвана преди пет години и във филм за участието на САЩ във войната в Афганистан.