Стотици нови работни места има за българи в Германия и Австрия. Документите се подават от сега, а интервютата ще се провеждат на специални трудови борси в няколко града у нас.

Става въпрос за сезонна работа за предстоящата зима. Германия иска да наеме поне 100 българи, а Австрия – поне 130. Търсят се готвачи, сервитьори, камериерки, дори сомелиери.

Добре е желаещите още от сега да подадат документи в Агенцията по заетостта, за да може, ако има неточности там, да ги оправят.

Интервютата ще се проведат в края на септември и началото на октомври на специални трудови борси. За работа в Австрия борси ще има във Варна, Пловдив и София. А за Германия – в Бургас.

Снимка: bTV

39-годишната Мария Янчева е завършила Международен колеж по туризъм. Владее немски и английски. Миналата зима е работила в алпийски курорт в Австрия. Одобрили я на специална трудова борса у нас.

„Повечето са планински отдалечени района, затова е нужно хората да носят топли дрехи, зимата е много студено. Работи се по много часове на смени, 45, 48, 54 часа, според договора и се получава нужното заплащане”, разказва жената.

И тази година борси ще набират кандидати. Този път ще се търсят работници само за Австрия и Германия, където имат нужда от готвачи, сервитьори, камериерки, сомелиери, рецепционисти и персонал за заведения за бързо хранене.

„Всеки, който има качествата, говори немски език, има реален шанс да започне в Австрия и Германия, тъй като се предлагат стотици работни места”, обясни Славка Радева, директор на дирекция „Европейска мобилност” в Агенция по заетостта.

Заплащането варира между 1300 до 2000, дори 2400 евро. Зависи от квалификацията, опита и часовете работа. Работодателите в Австрия поемат квартирата и храната. В Германия - само храната.

Снимка: bTV

Мария и тази година ще кандидатства и тази година. Обяснява, че миналата година квартирата ѝ е била много хубва.

От агенцията по заетостта препоръчват на желаещите предварително да се запознаят с офертите за работа, които вече са качени на сайта Eures.bg.

Пакет от документи на немски език трябва да се изпратят на имейла, посочен в офертата. Одобрените ще бъдат поканени на интервюта, които ще се проведат на немски по време на борсите.