Скандалното разрушаване на плочата, поставена в памет на загиналите при Каймакчалан през 1916 г., е част от предизборната кампания в съседна Македония. Това мнение изрази в студиото на „Тази сутрин” журналистът и собственик на агенция „Фокус” Красимир Узунов.

„На 11 декември в Македония има избори, защо мълчаха май месец, когато сложиха плочата?”, запита той.

Варварското действие срещу паметника беше извършено от осъждания за измами журналист Миленко Неделковски. „Кой има интерес от дестабилизация на отношенията между България и Македония в този критичен за Европа момент? Миленко Неделковски е един от изявените русофили в Република Македония с много публикации в подкрепа на Путин и руската политика”, коментира бившият ни посланик в Скопие Александър Йорданов.

Той беше категоричен, че „всяка антибългарска акция в Македония е със знанието и разрешението на властите”. „В Македония, за съжаление, продължава политиката на антибългаризъм. Самият македонизъм е антибългаризъм в постоянно действие”, заяви той.

Официално Скопие на практика защити Неделковски, като обяви, че паметната плоча е била поставена незаконно.

„Въпросът за законността е важен – в отношенията с Македония трябва да постъпваме като европейци, а не като македонци”, подчерта Александър Йорданов и посочи, че трябва да се установи дали българският посланик е спазил правилата и е информирал македонската страна, че ще бъде поставена паметната плоча.