В навечерието на Световния ден без тютюнев дим (31 май) Европейската комисията публикува проучване на Евробарометър за отношението на европейците към тютюневите изделия. То показва тенденция към намаляване на тютюнопушенето в Европа. Българите и гърците обаче остават най-големите пушачи в Европа.

Общият спад спрямо 2012 г. е 2 процентни пункта (26% спрямо 28%), като най-голямото намаление (4 процентни пункта) е сред младите хора, а именно във възрастовата категория 15 – 24 год. (25% спрямо 29%).

Въпреки това според изследването борбата срещу тютюнопушенето в ЕС не е спечелена, особено сред младите хора. Средната възраст, на която европейците пропушват, е 17,6 години и тази възраст остава непроменена от 2012 г.

Снимка: bTV

Северна Европа е с по-малко пушачи за разлика от южните части на континента. Първото място е за Гърция с 38% пушачи, следвана от България (35%). Страната ни е на челни места по пушачи и в световен мащаб, като заема шесто място в света.

12 % от европейците са пробвали електронни цигари в сравнение със 7% през 2012 г. 67% заявяват, че са прибягнали до тях в желанието си да намалят или откажат тютюнопушенето. Въпреки това само 14% от лицата, консумиращи електронни цигари, са могли да откажат тютюнопушенето, което означава, че те не са особено ефективен начин за отказване на пушенето, отбелязва ЕК.

Излагането на тютюнев дим в барове и ресторанти продължава да намалява. Само 12% са заявили, че са били изложени на тютюнев дим в заведения за хранене през изминалата година (спад от 14% през 2012 г.), а този процент е 25 за питейните заведения (намаление от 28% през 2012 г.).

По-голямата част от европейците одобряват стриктните мерки за тютюневите изделия и електронните цигари. Например 70% са положително настроени към по-добрата проследимост на тези изделия, за да се намали незаконната търговия, дори ако това доведе до увеличение на цената им.