Ако се стигне до балотаж на президентските избори, кандидатът на БСП ген. Румен Радев може да получи най-много гласове. Това сочи последното експресно проучване на „Галъп интернешънъл“.

Радев се ползва с декларативната подкрепа на 32,1%, а кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева – на 31,3%, казват от агенцията, като уточняват, че данните отразяват само най-общи нагласи.

 

Снимка: Галъп

Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Един процент от извадката отговаря на 56 хил. души.

За първия тур, както и в предишни изследвания, води кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева (20,2%), а Радев е втори (16,3%). Продължава укрепването на позициите при Красимир Каракачанов (8,1%). Ивайло Калфин, Трайчо Трайков и Веселин Марешки продължават да се движат в „пакет“ около 5% от всички имащи право на глас. Близо след тях е Пламен Орешарски (3,8%), подкрепата за когото има осезаем растеж, след като ДПС застана зад него.

Снимка: Галъп

Опцията „Не подкрепям никого“ за първия тур в предпочитана от 5,6% от всички имащи право на глас.

Данните на „Галъп“ са от експресен телефонен сондаж, който цели да улови новата ситуация след подкрепата на ДПС към Пламен Орешарски. Проучването е проведено сред 1003 души между 23 и 25 октомври. Възложено е и е финансирано като част от собствена изследователска програма.

Сондажът може да послужи за най-общ ориентир. Данните не са прогноза за президентските избори, а отразяват моментната картина на декларативните нагласи, се казва в съобщението на „Галъп“.