В музея за история на София от днес до 12 септември можете да разгледате изложбата "Среща с египетски жрец", която ни води в Древен Египет.

Високопоставен сановник, администратор на двореца, отговарящ за короната, ръководител на отговорниците за магическите сили - всичко това е египетският жрец Нахтхорхеб, основната фигура в изложбата. Статуята, висока метър и половина, е изписана с молитви и жертвени формули отправени към бог Тот - един от най-важните в египетската митология. Богът, изобретил и контролирал словото и писмеността.

„Публиката може да открие посредством статуята на Нахтхорхеб различни аспекти от древен Египет. Тази статуя датира от 6 века преди Христа, но в изложбата можем да видим и предмети на няколко хилядолетия”, обясни Доминик Беназет от департамент "Египетска древност" в Лувъра.

Общо 21 експоната включва изложбата в столичния музей. Всички те се съхраняват при строго определена температура, осветлението също е специално.

Изложбата "Среща се египетския жрец" се открива в София в седмицата, в която в Лувъра бе закрита българската експозиция "Епопея на тракийските царе".