Езиковите гимназии да могат да приемат ученици и след 4-ти клас – предложението ще бъде внесено преди финалното гласуване на новия образователен закон.

В момента математическите гимназии приемат ученици след 4-ти клас. Поправката реално ще узакони тази практика и ще я разшири като включи и езиковите гимназии.

Натоварване и съкращения

„Ние ще трябва да преминем към двусменен режим на обучение, което не е невъзможно да се случи, но ще създаде доста други ангажименти и трудности", коментира идеята директорът на търновската ЕГ „Проф.д-р Асен Златаров” Смилена Тодорова.

Самите деца смятат, че 5 клас е прекалено рано за толкова важно решение като избора на гимназия.

Основните училища се притесняват, че класните им стаи ще опустеят, тъй като част от децата ще ги напуснат още след 4-ти вместо след 7-ми клас.

Директорът на 4 ОУ „Джон Атанасов” в столицата Галина Шипкалиева обясни, че намалелият брой ученици ще доведе и до свиване на делегирания бюджет, а от там – и до съкращения.

Не всички училища обаче ще имат право на ранен прием. Решението ще е на регионалните инспекторати.

Има ли значение?

Председателят на образователната комисия в НС Милена Дамянова изрази мнение, че ранният прием в момента е единствено заради повече средства.

Училищата сами ще решават как да приемат децата – дали след изпит, или на база резултати от различни състезания и олимпиади.

Мястото на приетите обаче не е гарантирано до завършване на образованието, тъй като външното оценяване след 7-ми клас остава. А от резултатите от него зависи дали децата ще продължат да учат в желаната гимназия.