Европейската инициатива за медиен плурализъм започва кампания за изготвяне на общи правила за собствеността и прозрачността на медиите.

Според правилата на Договора от Лисабон с 1 млн. подписа в държавите-членки на ЕС може да се възложи изработването на законодателство за защита на медийния плурализъм чрез частична хармонизация на национални правила за собствеността и прозрачността на медиите, конфликти на интерес с политическа длъжност и независимост на медийните регулаторни органи. Това съобщиха от Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори.

От България се очаква да събере още близо 10 000 подписа преди 19 август 2014 г. Гражданите могат да се включат ТУК.

„Ние настояваме за промени в Директивата за аудиовизуални медийни услуги (или подкрепа за нова Директива) с цел въвеждането на хармонизирани правила по отношение на закрила на медийния плурализъм като необходима стъпка към правилното функциониране на вътрешния пазар. Такова законодателство, в съответствие с Хартата за основните права на ЕС, също ще задоволи целта на обществения интерес за поддържане на плуралистичен демократичен дебат чрез свободен обмен на идеи и информация в Европейския съюз”, се казва в призива за подкрепа на петицията.

Право да подкрепят инициативата имат всички граждани на Европейския съюз на възраст, която позволява да се гласува за Европейски парламент (18 години с изключение на Австрия, където възрастта за гласуване е 16 години).

Повече за Европейската инициатива за медиен плурализъм намерете тук - http://www.mediainitiative.eu/