Този свят – нашият, консуматорски свят – е немислим без рециклиране. Замислете се колко гори и петрол ще ни трябва, ако живеем по този начин и не рециклираме, заяви популярният метеоролог Емо Чолаков в студиото на „Тази неделя” по bTV. Той е едно от популярните лица на образователната кампания на „Екопак България” – „Има смисъл”.

„Един милион найлонови торбички се изразходват за една минута. Ако не се рециклира, а непрекъснато се използва, ще затънем в боклуци”, коментира Чолаков.

По думите му всеки продукт, който се произвежда от рециклирана суровина, струва почти на половина на този, произведен от нерециклирани суровини.

Според метеоролога не е трудно да се въведе разделно събиране на отпадъците в домашни условия. „Вкъщи слагаме три торбички и вече сме свикнали кое, къде се хвърля. Важно е пластмасовите шишета да се смачкват преди да се изхвърлят, за да се намали обемът им”, подчерта Чолаков.

Той призова всеки да рециклира боклуците си, за да остане природа и за идните поколения.

„Ако се усъмните, че има нещо нередно при разделното събиране на отпадъци, можете да се обадите на телефона, изписан на всеки контейнер на Екопак и  да сигнализирате”, напомни Чолаков.

Сред другите популярни лица, част от кампанията, е една от най- усмихнатите и лъчезарни певици – Белослава. Тя за пореден път е част от кампанията на bTV – "Да изчистим България заедно", както и в инициативата на Екопак "Има смисъл", защото вярва, че е от огромно значение как изхвърляме боклука си.

По думите ѝ манталитета и културата на всеки човек проличават в начина, по който се храним, общуваме, изглеждаме, дори и в това как изхвърляме боклука си.

„Правила съм забележка, да, и много се гордея със себе си”, заяви певицата. Веднъж тя догонила млада майка с две деца, която изхвърлила боклука си на улицата, за да ѝ направил забележка за постъпката.

Самата Белослава започнала да рециклира преди три години след като гостувала на своя приятелка в Бостън, САЩ.

„Имахме много смешно ситуации, в които аз непрекъснато обърквах в кой плик какво да слагам...Те вече не мислят за това, толкова механично е станало – опаковката от бисквити, шишето, бурканчетата. Има една дисциплина, която е във всеки един дом”, разказва певицата.

Вижте повече във видеото: