Няма хайки на контрольори във връзка с увеличаването на цената на билетчето в градския транспорт в София от 1 лева на 1,60 лева от днес. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Той увери, че не се взимат специални мерки заради по-скъпия билет.

Герджиков посочи още, че в решението за вдигането на цената има изрична точка Центърът за градска мобилност до месец да направи график за засилен и постоянен контрол по т. нар. рискови линии, например в ромските квартали, където има сигнали, че масово се пътува гратис и пътниците не се проверяват.

До края на следващата година трябва да завърши процедурата по избор на изпълнител за електронна система за таксуване, посочи още председателят на СОС.

Нашата програма предвижда до 2019 г. да бъдат закупени още 300 нови автобуса, както и нови трамваи. 110 от тези автобуси ще дойдат още през септември тази година, обясни Герджиков.

Няма данни за ескалиране на напрежението и зачестили случаи на агресия към контрольорите заради новата цената на билета, коментира Румяна Милова от Центъра за градска мобилност пред bTV. „Винаги е имало такива случаи, агресията не е свързана с цена”, посочи тя.

Милова също изтъкна, че хайки няма да има.

„От доста време говорим за засилен контрол, не е от днес, не е и във връзка с покачването на цената, а част от борбата с гратиса. Служителите са инструктирани да работят така както и досега. Разчитаме на съдействие от страна на "Общинска полиция" само в случаите, когато се създаде напрежение”, посочи Милова.