Бюрата по труда ще придобият малко по-модерен вид до края на годината - очаква се да стартират няколко нови услуги.

Едната от тях предвижда, хората останали без работа, да могат да подават информация за образованието си и натрупания стаж и по електронен път, сега това става само на място в бюрата. Услугата ще бъде облекчение за хиляди – само през септември над 36 000 безработни са влезли в бюрата, за да се регистрират. Повече от 1/3 от тях са младежи.

Преди дни Дарин остава без работа. Решава да търси нова чрез бюрото по труда. Идва на място, за да подаде документите си, и за да се консултира за възможностите.

„Един от моите най-големи интереси последните 15 г. е било треньорството, фитнеса, храненето, така че ще се върна там с доста повече познания, защото само от началото на годината досега прочетох около 10 книги", уверен е той.

Сега безработните като Дарин подават цялата информация за себе си като образование, натрупан стаж и придобити квалификации на място в бюрото. Трудовите посредници я обработват и чак след това започва същинското - консултирането.

До края на годината това ще се промени. Информацията ще може да се подава предварително по електронен път чрез интернет страницата на Агенция по заетостта.

„При извършване на регистрация ще получат информация в кое бюро трябва да отидат и кой експерт ще ги очаква, за да се проведе разговор по същество", посочи изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов.

Ходенето до бюрото по труда няма да отпадне. Ще се представят документи, доказващи, че подадената по електронен път информация е вярна. Проверката ще става бързо, което означава, че ще има повече време за задължителните консултации.

Очаква се до месец-два да заработят и специалните терминали за достъп до информация, които отдавна стоят неизползваеми в бюрата. Чрез тях, хората сами ще проверяват какви свободни места се предлагат. А когато се появи подходящото, безработният ще бъде информиран за него чрез SMS или мейл.

Всички тези нови услуги ще заработят до края на годината. Очаква се да облекчат целият процес, така че хората да не губят излишно време.

Отскоро и бизнесът може да заявява свободните работни места чрез електронни заявки. Услугата набира скорост, все още не е достатъчно популярна.