Йорданка Фандъкова, Кристалина Георгиева и Бойко Борисов са тримата най-одобрявани български политици, сочат данни от национално представително проучване на „Екзакта рисърч груп“.

Фандъкова е одобрявана от 62 на сто от анкетираните, Кристалина Георгиева – от 55 на сто, а Бойко Борисов – от 45%.

Междувременно проучване на „Алфа рисърч“, публикувано днес, показва, че критиците на Борисов са повече от поддръжниците.

В топ 10 са още Лиляна Павлова (44 на сто одобрение), Томислав Дончев (36%), Ивайло Калфин (35 на сто), Вежди Рашидов и Петър Москов с по 32 на сто одобрение, президентът Росен Плевнелиев (31%) и Татяна Дончева (31%).

Изследването регистрира спад на общественото доверие към основни държавни институции. Тепърва ще става ясно дали има моментно натрупване на неблагоприятни обстоятелства или става въпрос по-трайна негативна тенденция, коментират социолозите.

Според тях най-много е пострадал публичният образ на прокуратурата и на съда. Те са одобрявани от по 7 на сто от анкетираните, а одобрението към главния прокурор е 14%.

През февруари полицията е одобрявана от 32 на сто, а армията – от 28 на сто.

За последните пет месеца армията губи 9 на сто от одобрението за работата си, а полицията – 8%.

Когато става дума за рейтинг на силовите ведомства, трябва да се има предвид, че отношението към тях се влияе не само от вътрешни фактори, но и от външни, като сирийската криза и бежанския поток, уточняват от „Екзакта“.

През последните пет месеца с близо 9 на сто се свива одобрението към парламента. Народното събрание е одобрявано от 13 на сто, а неодобрението му възлиза на 77%.

Снимка: БГНЕС

Работата на правителството е одобрявана от 28%, а неодобрението на кабинета възлиза на 60 на сто. През февруари правителството губи 7 на сто одобрение в сравнение със септември 2015 г., когато, в навечерието на местните избори, бе измерен най-високият рейтинг на кабинета за последната година, отбелязват социолозите.

Високо е одобрението за работата на правителството сред традиционния електорат на ГЕРБ – млади и по-заможни хора, както и жители на градовете областни центрове. 70 на сто от избирателите на ГЕРБ подкрепят правителството, а крайно негативни нагласи към кабинета са регистрирани сред избирателите на БСП.

26 на сто от българите одобряват едновременно работата на премиера и на кабинета. Този дял се дължи по-скоро на добрите оценки за работата на премиера, отколкото на тези за кабинета, доколкото рейтингът на одобрение на Бойко Борисов е със 17 пункта по-висок от този на кабинета, коментират от „Екзакта“.

В представите на българите нещата се подобряват главно в две посоки – по отношение на транспорта и на усвояването на средства от ЕС.

Сравнително добри оценки се дават и за работата в сферата на регионалното развитие. За последната година, според 59 на сто от интервюираните, най-проблемен остава стандартът на живот на хората. Влошаване на ситуацията настъпва и в сферите на правосъдието, на здравеопазването и на образованието.

„Екзакта“ регистрира ръст на подкрепата за работата на омбудсмана Мая Манолова. Нейният рейтинг на одобрение (27,2%) се покачва с 6 пункта от началото на мандата ѝ, а неодобрението ѝ намалява с 3%.

Изследването е проведено между 16 и 24 февруари сред 1000 души.