Пет партии със сигурност ще влязат в парламента, ако изборите са днес – ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и Патриотичният фронт.

Това сочат данните от последното проучване на "Екзакта Рисърч Груп".

ГЕРБ би била първа политическа сила с 24.5% от гласовете, БСП втора - с 14.4%, ДПС ще вземе 7.3%, Реформаторският блок - 6.2% и Патриотичният фронт - 5.1%.

Данните на агенцията показват още, че "Атака" би получила с 3.4% подкрепа, а АБВ – 2.8%. От социологическата агенция отбелязват, че все пак "Атака" и АБВ запазват шансовете си за присъствие в следващия парламент.

"Във всеки случай би било необективно и некоректно спрямо получените от "Екзакта" резултати тези партии да бъдат оставени категорично извън парламента", застраховат се от агенцията.

Проучването сочи, че парламентът продължава да е сред най-неодобряваните институции. Одобрението към президента Росен Плевнелиев спада, а към премиера Бойко Борисов се увеличава.

Кабинетът е одобряван от 31% от българите, такъв беше и процентът в предишното изследване на „Екзакта”. Недоволни от работата на правителството са 58%.