Специалисти изследваха стогодишния дъб в парка на Силистра, който е на шесто място в международната класация „Европейско дърво на годината 2016". За да оцелее още много години, са необходими допълнителни грижи.

Максим Янев е ландшафтен архитект, а Бодо Зигерт е утвърден международен експерт.Те направиха обследване на дъба за наличието на гнилостни процеси.

„Дървото е в доста по-добро състояние, показва го зеленият цвят, но се вижда, че в центъра има и увреждания в механичния състав, което за дърво на тази възраст е нещо напълно нормално”, коментира Бодо Зигерт.

Според специалистите за появата на подобни увреждания може да има много причини, например бетонът, излят в близост до дъба.

„Самата почва е компресирана и липсата на въздух, което реално бетонът ограничава, е причината за появата на проблеми”, посочи Максим Янев.

„Това е проблем, който се среща не само в България, но и в Германия. И един съвет към ландшафните архитекти - не застроявайте близо до дърветата. Да, няма да си изцапаш обувките, като дойдеш под сянката, но за самото дърво това не е добре”, казва още Зигерт.

Препоръките на специалистите след първоначалния оглед е да се разкопае почвата около дъба за повече въздух, да се направи и подхранване с подходяща тор и евентуално редуциране на короната.