Германският канцлер Ангела Меркел направи грешка с призива, че всички мигранти са добре дошли в Германия. Не зная тя дали съжалява, но в Западна Европа съжаляват, защото това предизвика огромен бежански поток. Това обяви в предаването „Тази неделя” Славчо Велков, експерт по сигурността.

Той напомни, че България все още не е толкова застрашена от бежанската криза заради страха на мигрантите от режима на регистрация у нас.

Велков не смята, че Турция целенасочено изпраща имигрантите от Близкия Изток към Западна Европа, а по-скоро се грижи за националната си сигурност.

Експертът обаче вижда проблем в това, че България не е част от шенгенското пространство. Заради този факт държавата ни може да се превърне в буферна зона за филтрация на бежанците.

Това ще е голямо предизвикателство за националната ни сигурност, ще доведе и до висока степен на епидемиологична опасност, предупреждава Велков. По думите му официалната позиция на България трябва да е против тази идея.

Той повтори опасенията и на други анализатори, които твърдят, че много от мигрантите, насочили се към Западна Европа, всъщност са икономически мигранти, а не хора, които бягат от войната. В тези групи се наблюдават едни здрави, добре облечени млади мъже, припомни експертът.

Според Велков Европа ще бъде ислямизирана толкова, колкото позволи допусне. Трудно ще се случи, ако има общ единен отговор на проблема с бежанците, каза в заключение експертът.