„Мозъкът” на атентатите в Париж при всички положения е в Сирия, а Абделхамид Абауд, който се издирва, може би е ръководителят на групата. Не може „мозъкът” на такава мащабна терористична операция да е един 20-годишен хлапак. Това предположение направи в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият главен секретар на МВР и експерт по тероризъм Николай Радулов.

Според него след нападението на „Шарли ебдо” френските специални служби са успели да се преустроят и да работят сериозно по антитероризма, но и терористите променят тактиката си. Това е едно състезание между специалните служби и престъпниците – кой как ще си промени стратегията, посочи Радулов.

Според Йордан Божилов, председател на "Софийски форум за сигурност", проблемът на Франция е, че има много сериозна база за тероризъм и това са хората, които не са интегрирани в обществото. Извършителите на терористични актове са второ, трето или четвърто поколение европейци, които са родени там. Най-важното средство за борбата с тероризма е именно преодоляване и решаването на проблемите със социалната база на това явление, изтъкна Божилов.

Председателят на организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти подчерта, че във Франция живеят 600 000 евреи. Едната група са напълно интегрираните, втората са дошли от Северна Африка, след като е приключено френското владичество. Френските евреи купуват жилища в Израел. Те създават резервни места за живот, особено тези, които произтичат от Северна Африка. Не са спокойни в бъдещето на френското общество като общество, което ще осигури сигурността им, посочи той.

На въпрос за българските служби Радулов коментира, че на нас ни пречи това, че сме бедна страна и когато има такива заплахи, не можем да реагираме.

Ние не можем да назначим достатъчно хора в „Гранична полиция”, за да спрем това безумно вървене напред-назад на мигранти, част от които са терористи или кандидат-терористи, допълни Радулов.

Българското общество няма този опит и нагласа за действия при заплахи, нямаме тази култура на сигурност, заяви Йордан Божилов.

Според него трябва да се заложи на повече мерси за сигурност, по-добра координация между структурите за сигурност и по-добра обмяна на информация. Забелязваме липса на комуникация между различните служби в различни държави, подчерта Божилов.