Кой ще плати за щетите, нанесени на белия бус на летище "София", заради съмнения за бомба? Това е въпросът, който остава, след като беше установено, че взривно устройство не е имало, а собствениците не са извършили престъпление.

Проверката и разпитът на един от собствениците на буса, Арташес Тигранян, който вчера прекара 6 часа в полицията, не са завършила. Очаква се в понеделник той да занесе в МВР още документи.

„Честно казано, съм в шок и не бих искал да правя изказвания, защото трябва да се следват определени процедури”, сподели арменецът.

Бусът все още е на паркинга на полицията и Арташес няма достъп до него. Счупените врати и прозорец заедно с унищожената стока правят загубите сериозни - за хиляди левове.

Освен за щетите по буса, собствениците му ще могат да съдят МВР и за нанесени неимуществени вреди. Затова, че е накърнено доброто им име.

Според юристи, само за това, че са наречени публично "предполагаеми терористи", Арташес и съдружникът му могат да претендират за суми между 5 и 10 000 лева.

„Тези хора обясняваха как са гледали в реално време по телевизията как взривяват микробуса им, как говорят за тях като за терористи. Несъмнено това е породило у тях сериозни притеснения, които всяка правова държава възмездява, дори когато става въпрос за грешка”, посочи адв. Михаил Екимджиев.

Казусът е прецедент за автомобилните ни застрахователи.

„Застрахованите каско не могат да получат такова обезщетение при взрива, както се получи. Такива щети би трябвало да бъдат покрити от застраховка "професионална отговорност", която съответните служби да имат. Тя покрива щети на трети лица при техническа грешка”, каза Милен Иванов, зам.-изпълнителен директор "Автомобилно застраховане".

Дали Арташес ще съди държавата, вероятно ще стане ясно в понеделник - след срещата му с разследващите.