Причината за критичното състояние на река Ботуня е допуснатото от собственика на вец „Луна“ изпускане на голямо количество тиня и дънни отложения, каза директорът на Басейнова дирекция „Дунавски регион“ Петър Димитров в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Заради неконтролираното изпускане поречието на реката беше задръстено от тиня, а хиляди риби измряха.

На въпрос защо го е направил и дали става въпрос за есенно почистване, Димитров отговори: „Вероятно, не бих могъл да коментирам, тъй като и ние все още не сме открили собственика на веца“.

Припомнете си случая:

Гостът отчете, че прокуратурата е сезирана за съмнение за извършено престъпление от Наказателния кодекс, започнало е административнонаказателно производство от страна на Басейнова дирекция по Закона за водите, както и от РИОСВ по Закона за опазване на околната среда и водите.

Снимка: bTV

Собственикът на веца със сигурност ще бъде наказан, но гостът посочи, че на този етап не би могъл да посочи каква ще е санкцията.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Димитров изпускането на вода и тиня е извършено на 16 септември вечерта. В Басейнова дирекция сигналът е подаден на 17 септември и веднага е направена проверка. Засегнатият участък от реката е около 3 км.

Снимка: bTV

Досега не е имало проблеми с този вец, включително регулярната проверка, извършена на 15 септември, е констатирала, че централата не е в експлоатация, добави той.

Димитров коментира и замърсяването на р. Струма край с. Жабляно. Местните жители се оплакаха, че водата е синя, а рибата е измряла преди седмица. Според тях виновен е вецът след яз. Пчелина.

Припомнете си случая:

По думите на госта сигналът за умряла риба в реката е получен на 9 септември и проверката е доказала, че причината е в експлоатацията на веца.

Вижте във видеото целия разговор с директора на Басейнова дирекция „Дунавски регион“ Петър Димитров: