Гражданско недоволство, организирано в социалните мрежи срещу новите назначения в проектокабинета "Орешарски" се материализира в протест в столицата. Десетки екоактивисти се събраха на Орлов мост под мотото „Не сме съгласни хора на мафията да станат министри на страната ни!“

Протестиращите блокираха временно движението по бул. „Цариградско шосе” в района на Орлов мост. Те скандираха „Мафия” и „Българийо, събуди се”. Дълги колони от коли, идващи от хотел „Плиска” и Софийския университет, се образуваха на пътя. След това демонстрантите се отправиха към сградата на Народното събрание при засилено полицейско присъствие.

Коалицията „За да остане природа в България“ съобщи на сайта си за планирания протест, а в групата до 16 ч. над 2500 души бяха потвърдили присъствието си на демонстрацията.

Повод за протеста станаха две назначения в кабинета "Орешарски", едно от които беше оттеглено по-рано днес.

Въпреки че еколозите заявяват, че приветстват изваждането на Калин Тихолов от състава на кабинета, те предупредиха, че сред кандидат-министрите има и други „троянски коне“ - на инвеститори, които унищожават българската природа.

От коалицията припомнят за участието на Тихолов в плана за застрояване на дюните в Несебър и добавят, че той е бил автор на Общия устройствен план на Община Царево, който предвиждаше застрояването на крайбрежието на Природен парк Странджа. Параметрите на плана са станали повод за задвижване на наказателна процедура от Европейската комисия, защото паркът е и част от европейската екологична мрежа Натура 2000. В резултат на това МОСВ оттегли положителното си становище и той стана невалиден.

Еколозите се опасяват и от кандидатурата на Петър Стоянович за министър на културата. Причината - той подкрепя разширението на ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Коалицията „За да остане природа в България“ заявява в позицията си, че щом се говори за програмно правителство от експерти, всеки от кандидатите за министри в него трябва да не е защитавал или извършвал действия, подсъдни от закона, да има опит и квалификация в съответната област и до момента да е изразявал позиция по ресора, с който ще се занимава.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа