Екоактивисти излизат на протест срещу спорния план за парк "Пирин"
Зам.-министърът на околната среда отрича да има умисъл в публикуването на решението преди дългия уикенд
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 2
    3
Протест в защита на НП Пирин
Снимка: Ладислав Цветков

Над 300 отрицателни становища от обществените обсъждания и 27 страници забележки от експерти не са били взети под внимание от МОСВ, което часове преди дългия уикенд излезе със становище, че проектопланът за управление на парк „Пирин” не се нуждае от еко оценка. Това заявиха пред камерата на bTV екоактивисти, които тази вечер организират протест.

„Новият план предвижда отпадане на ограничения, които сега действат – на 3000 хка, близо 8% от площта на парка, ще има възможност за сгради и спортни съоръжения”, посочи Катерина Раковска от WWF.

Любомир Костадинов от „На ти с природата” заяви, че „с това скандално решение министърът е подписал един празен чек на Община Банско да построи колкото си иска писти и лифтове”.

„Екооценката не е пожелателна, тя е задължителна, има европейска директива”, подчерта той.

ВМРО подкрепиха спорния план за парк "Пирин"Протестиращите срещу него екоактивисти били "платени от чужбина"

В студиото на bTV зам.-министърът на околната среда и водите Мариела Начева заяви, че екипът на МОСВ единствен е спазил сроковете по процедурата, стартирала иначе още през 2014 г. По думите й на 20 януари възложителят (парк „Пирин”) е внесъл искане за преценка за екооценка и министерството се е произнесло в 30-дневния срок.

Начева подчерта, че корекции по плана са правени няколко пъти след обществени обсъждания, а екооценката се извършва след внасяне на окончателен вариант на проекта.

По думите й няколкото почивни дни реално са удължили срока за обжалване от 3 на 4 дни. Екоактивистите ще го атакуват в съда.

  • 2
    3
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре