След като бяха предложени за награда от министър-председателя Бойко Борисов, лекарите, участвали в операция на неродено бебе, коментираха, че са поласкани, но най-важното е, че бебето е добре.

„Много се радваме и сме поласкани от вниманието, което получихме от министерството. Радваме се също, че това стана повод да бъдат забелязани тези неродени пациенти. Те са малко на брой, но заслужават нашето внимание“, каза д-р Кристина Чачева.

Кристина Чачева
Снимка: bTV

„Изключително сме благодарни за това предложение, но най-важното е, че едно бебе е добре и е вкъщи при семейството си“, добави и д-р Марина Михова.

Марина Михова
Снимка: bTV

Помолена да коментира отказа си от хонорар, д-р Чачева посочи, че това не е първият път, когато са отказали хонорар. Много колеги го правят – пациенти не заплащат винаги всички прегледи, каза тя.

Извършената операция е скъпа, защото материалите са скъпи, посочи тя.

На въпрос трябва ли тези операции да бъдат регламентирани по някакъв начин, за да могат повече хора да имат достъп до тях, д-р Чачева каза: „Хубаво е да се помисли по този въпрос, тъй като до момента пациентите заминаваха за чужбина за такава терапия. Понякога това се заплащаше от Фонда за лечение на деца в чужбина, но понякога – не. Хубаво е пациентите да остават в България, за да не се налагат сложни процедури като пътуване извън граница“.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че процедурата по награждаването вече е започнала.