Европейската комисия съобщи, че завежда дело срещу Белгия и България в Съда на ЕС заради трайно високите равнища на прахови частици, които представляват сериозна заплаха за общественото здраве.

Въпреки задължението на държавите от ЕС да осигурят добро качество на въздуха, в продължение на няколко години на много места има проблеми в това отношение. Според проучвания всяка година лошото качество на въздуха е причина за смъртта на повече хора, отколкото загиват при пътни произшествия.

Фините прахови частици са резултат предимно от човешки дейности, като транспорт, промишленост и битово отопление, и причиняват дихателни проблеми, рак на белия дроб и преждевременна смърт.

От 2005 г. насам със законодателството на ЕС са определени пределно допустими стойности за прахови частици с диаметър, по-малък от 10 микрона.

В случай на превишение на тези стойности държавите в ЕС приемат планове за качеството на въздуха, които трябва да включват подходящи решителни и перспективни действия, така че периодът на превишение на стойностите да бъде възможно най-кратък.

Необходимо е да се подобри качеството на въздуха и ЕК предприема действия по отношение на случаите на неспазване на нормите с надеждата, че държавите ще предприемат по-решителни мерки за справяне с проблемите, пише в съобщението.

В България, въпреки че бяха предприети мерки и от 2011 г. насам в повечето места за наблюдение са отчетени известни намаления на вредните частици, данните показват трайно превишаване на годишните и/или дневните пределно допустими стойности във всички шест зони и агломерации, с изключение на Варна, където годишните пределно допустими стойности не са превишени веднъж - през 2009 година.

Обявеното днес решение бе предшествано от мотивирано становище, изпратено през юли миналата година. Комисията предприе действия и срещу Швеция заради лошото качество на въздуха, като изпрати мотивирано становище.

Налице е трайна положителна тенденция

Няколко часа след наказателната процедура от Министерството на околната среда излязоха с позиция, че още от стартирането на процедурата и към момента е налице трайна положителна тенденция за намаляване на броя на превишенията на средно денонощната норма за прах и на средно годишната концентрация на фини прахови частици в атмосферния въздух.

„В новия програмен период на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ е създадена нова ОС 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух“, чиято цел е подпомогане на общините при избора на адекватни мерки за справяне с проблемите с въздуха. По тази ос 120 млн. лв. ще бъдат насочени към общините с нарушено качество на атмосферния въздух”, съобщиха още от ведомството.

Други мерки предприети от държавата, които са насочени към решаване на проблема, е текущото изменение на Закона за чистотата на атмосферния въздух, с цел прилагане на допълнителни мерки от страна на общините за подобряване на качеството на въздуха и засилен контрол от страна на централната власт, гласи още реакцията.