Градската среда в София продължава да е недостъпна за незрящи. За опасни телефонни кабини, стълбове, стълби, подвижни плочки по тротоарите, недомислени светофарни уредби с объркваща сигнализация и др. разказаха в БТА представители на Съюза на слепите. 

Председателят на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" Иван Янев каза, че нормативната уредба за достъпна среда е много добра, но никой не я спазва и никой не следи за спазването й. По думите му сега предстои Столична община да разработи план за действие към Стратегията за достъпна градска среда в София. 

Близо 15 хиляди са членовете на Съюза на слепите, като едва 5-6 на сто от тях работят, каза още Янев. Към Съюза има 30 спортни клуба, а има картотекирано само 1 спортуващо дете, допълни той и посочи, че липсата на двигателна активност и двигателни умения пречат за по-нататъшното самостоятелно справяне на незрящия с ежедневни дейности.

Янев добави, че няма данни за точния брой на децата с пълна или частична загуба на зрението. 

Не е истина, че има 1 милион инвалиди, получаващи пенсия, каза още той и посочи, че данните на интернет страницата на НОИ показвали, че те са не повече от 500 хиляди. Унизителни, по думите на Янев, са средствата, получавани като добавка за интеграция - не повече от 10 лв., с които може да се компенсират дефиците на хората в неравностойно положение.