Вече ви показахме какво прави „Льо Кордон бльо” – едно от най-престижните кулинарни училища в света. Показахме ви класните стаи, в които преподавател готви пред учениците. Влязохме в кухните, в които те практикуват. Заведохме ви на покрива, където се отглеждат пресни билки и пчели, които дават мед.

Но нищо от това не е от значение, ако ги няма учениците. Тази година сред всички 400 редовни ученици в лондонската академия има двама българи – Елизабет и Александър.

„От 2015 година работя в кухня и реших, че след като си свърша училището, трябва наистина да се науча. Търсих в интернет и видях това училище, реших да дойда да го погледна и да видя как става работата тука и накрая реших, че това е училището, в което трябва да дойда. Тук е супер”, разказва Елизабет.

Докато Александър има по-различен план. „Моя план засега е да работя в индустрията 6 месеца до година, две. Да натрупам нужния трудов стаж и потенциал и ако мога да отворя собствен ресторант”, казва той.

И двамата се запалили по готвенето от своите роднини, които приготвяли семейните обеди и вечери. В семейството на Елизабет абсолютно всеки участвал в подготовката на трапезата. Александър пък гледал баба си и чичо си. Именно заради тях днес Александър мечтае не за италиански или френски ресторант, а за български. И той да прослави нашата кухня в Европа.

И докато Сашо учи кулинарен мениджмънт и мечтае да ръководи ресторанти, Елизабет иска просто да бъде добър кулинар.

Веригата „Льо Кордон бльо” има 50 училища в 20 държави и обучава всяка година повече от 20 000 души. Всички те идват от четирите краища на света и разбира се очакват да имат бляскаво бъдеще. За такова със сигурност мечтае и следващия победител в „Мастършеф” 4, който ще учи заедно с Елизабет и Александър.

„Всеки един от тях има свой план и своя собствена съдба. Голяма част от тях започват да работят като готвачи и правят доста успешна кариера. Нещата, на които ние държим и сме горди, са всъщност учениците и тези, които са завършили и голяма част от тях правят много успешна кариера. Други отварят ресторанти, трети отварят кафе, четвърти правят блог за храна, някои от тях стават телевизионни звезди и така”, споделя шеф Емил Минев, директор на „Льо Кордон бльо” в Лондон и дава пример със себе си.

„Аз съм ученик на Кордон Бльо и сега съм от другата страна в най-високата позиция като директор на училището. Възвръщаемост има, определено. Но това е в дълъг срок. Един готвач на позиция главен готвач, екзекютив шеф, е добре платен това не е тайна. Но това е един дълъг път. Не е спринт. Не можеш да станеш топ готвач за една година. Няма как да стане, независимо колко си талантлив. Трябва да минеш през определени нива, да учиш, да си постоянен, да работиш сериозно и така. Има един път, който трябва да извървиш. Няма къс път”.

А това, което обединява всички ученици и шефове е страстта към готвенето.