Два лифта на Витоша ще отворят на 1 август и ще работят в почивните и празничните дни. Става въпрос за въжените линии "Симеоново-Алеко" и "Драгалевци - Голи връх", съобщиха от "Витоша ски".

Според Радослав Пеев, член на ръководството на фирмата, съоръжения ще бъдат безопасни и проверени, тъй като технически контрол е направен през май. От "Витоша ски" увериха, че дружеството не е концесионер, а е законен собственик на лифтовете и влековете на територията на планината над столицата, както и че съоръженията са законни и с право на строеж.

В момента на Витоша има девет лифта, като проектът за модернизация предвижда замяната им със същия брой. „Изграждането на нов кабинков лифт струва 10 млн. евро, седалковите са по-евтини”, коментира Пеев.

По думите му се предвижда инвестиция за нова ски зона, която надхвърля 70 млн. евро. Тя ще включва и езеро за изкуствен сняг, не по-голямо от "Ариана" в Борисовата градина, което ще се намира в края на пистата "Витошко лале".

Дружеството ще работи през идващия зимен сезон, но той е под въпрос заради липсата на писти. „За да бъдат обособени, държавата като собственик трябва да ги изключи от горския фонд, да им се направи екологична оценка, да се предложат на търг. Ние с удоволствие ще участваме и ще ги наемем”, заяви Петър Петров, член на Съвета на директорите на "Витоша ски".

„Какво ще се случи с пистите е нещо, което Министерство на земеделието като принципал и като собственик, трябва да има предвид. Аз лично съм предвидила среща с министъра на земеделието, и с всички отговорни хора, за да видим какво се случва през зимата”, обясни по-рано през деня градоначалникът. По думите й лифтовете ще работят, но дали ще има обработени писти предстои да се разбере.

С решението си пускане на два от лифтовете на 1 август, дружеството се съобрази с искането на столичния кмет Йорданка Фандъкова тази мярка да бъде предприета най-късно в началото на август.

Двата лифта на Витоша трябваше да заработят още миналия уикенд, но от дружеството не спасиха поетия ангажимент, като обявиха, че ще сезират Европейската комисия заради промените в Закона за горите. Според "Витоша ски" те ограничавали безсрочното право на строеж, което фирмата имала като собственик на пистите и съоръженията.

Докато законът още се обсъждаше в парламента столичният кмет заплаши дружеството със съд, ако лифтовете не заработят до началото на август.

В крайна сметка миналата седмица депутатите приеха законовите промени, които позволяват старите лифтове на Витоша и в други природни паркове да могат да се подменят с нови в сега съществуващите им граници.