Фирмата, осигурила луксозните джипове за горските стопанства, които впоследствие се оказаха дарени на НСО, се грижи и за ремонта на автопарка на варненската полиция.

Договорът за поддръжка е за 96 хиляди лева за срок от 4 месеца. От МВР обясниха за bTV, че критерият за избор е икономически най-изгодната оферта.

През февруари Областната дирекция на МВР във Варна започва обществена поръчка за следгаранционно обслужване на автомобилите си. На първи юли е посочен първият в класирането.

Две седмици по-късно фирмите участници получават покана за тристранно споразумение  подаване на нови ценови оферти. Така конкурентите разбират кой колко предлага за извършване на услугата, а това дава възможност и за пренареждането им. 

Автосервизите намаляват стойността на услугите си и в крайна сметка поръчката печели сливенската фирма “Карио” - с по-ниска цена за труд, но пък с по-малка отстъпка за цената на резервните части.

“Ако конкурентът същата част я продаде за 200 лв, да направи 45% отстъпка, това са 90 лв, тоест 110 за частта. А ако ние въпросната част я продаваме при нас за 100 лв. и направим 40% отстъпка, естествено ние я продаваме за 60. Кое е по-евтино - 110 или 60?”, пита Калоян Ганев, управител на спечелилата фирма.

Управителят твърди, че има кампания за дискредитирането му. Загубилите конкурса пък смятат, че сервизната база на спечелилата фирма е по-малка и бави ремонтите на полицейските коли.

От пресцентъра на МВР посочиха, че работилницата отговаря на заложените в конкурса критерии, а колите се ремонтират в срок.