Законът мери с един аршин ресторанти и социални кухни и не разглежда случаите на милосърдие индивидуално. Точно тази липса на разграничаване прави почти невъзможно приготвянето и раздаването на храна благотворително.

В момента тече промяна на закона за храните и все още се приемат предложения.

През седмицата станахме свидетели на куриозна случка, която провокира масово възмущение в социалните мрежи. Млад човек искаше да раздаде топла супа на бедните пред Централна баня в София. Полицията обаче го задържа, а Агенцията по храните го глоби.

„Гледам положително на нещата, благодарение на тези случки имаше по-голямо медийно отразяване, разбраха се доста неща”, смята Боян Ботьов, племенник на Христо Ботев. Според него при предишните му акции не е имало проблем, но когато това е започнало да става практика, полицията и „Агенцията по храните” са решили, че подронва авторитета им.

„Навсякъде има изисквания, но на много места се определя случай по случай. Дори и да си вземем всички разрешителни, това не означава, че няма да сложим нещо в храната. Това, че имам разрешение не означава, че сме добри хора”, смята Боян.

„Аз съм ходил в Прага на подобни акции и стават по същия начин както при нас”, каза Димитър Райков, който заедно с Боян трябваше да раздава топла супа на бездомните. Според него когато институциите не вършат работата, която хората очакват, се отваря един прозорец на възможностите за помощ.

„Агенцията по храните са отговорни, че супермаркетите и магазините са толкова ограничени и не мога да даряват храната си на бездомните. Отговорни са, че годна храна отива в кофите, които се заключват”, допълни Ботьов. Според него позицията на „Агенцията по храните” е много противоречива. „Те казват, че отговорността на бездомните е дали те ще ровят в кофите, но не е тяхна отговорност дали да вземат супа от нас. Това не е вярно, те сами преценяват дали да вземат храна от нас”, допълни той.

„Ако институциите са толкова загрижени за хората, да сложат наблюдател и да видят как готвим”, допълни още Ботьов.