Домейните на български език създават нови възможности за общуване и присъствие в Интернет.

Всеки интернет сайт има свое име, например btvnews.bg. Но от вече може да използвате и новите домейни на кирилица .сайт и .онлайн. Така адресът на уебсайта ви може да бъде, например: иван.сайт.

В следващите два месеца с приоритет всяка фирма или търговска марка може да защити името си на кирилица в Интернет като регистрира някои от новите домейни.

“Хората се интересуват много, търсят връзките чрез Интернет, така че това е начинът наистина да се рекламира по-лесно”, коментира Георги Врабчев.

Над 360 милиона души по света използват кирилица, затова с новите домейни ще може да достигнете до максимално голяма аудитория. Всяка заявка за регистриране се проверява в търговския регистър, за да не може някой злонамерено да регистрира чужда търговска марка. Същото ще се отнася и при домейните за държавни институции и учреждения като общини, музеи, театри и училища, например.

„Не може да се регистрира парламент.онлайн, в никакъв случай, или Панагюрище.сайт, не може. Може само общината на Панагюрище да си регистрира Панагюрище”, посочи Екатерина Дурева.

Освен .сайт и .онлайн, има и други подходящи за регистрация и у нас домейни на кирилица като .ком, .орг, .рус, .дети /от руски език – деца/ .католик, и .москва