КТБ е била източвана от собственика си - банкерът Цветан Василев. Това става ясно от заключенията в разсекретения доклад на международната компания "Аликс Партнърс". Документът съдържа близо 600 страници.

В заключенията е записано, че кредитирането към клиентите е ползвано като"канал за финансови средства, за да бъдат неправилно или неправомерно извлечени от банката".

„В повечето случаи тези средства са отивали в полза на реалния мажоритарен акционер в банката, г-н Василев, неговите съучастници и свързани лица", пише още в доклада.

Според документа трезорът е финансирал неизгодни инвестиционни проекти, които са били само в полза на Василев.

Според спекулативната оценка на „Аликс партнърс” сумата, която може да бъде попълнена след фалита на КТБ, е около 800 милиона лева.

Има висок процент на кредити (над половината), които са били предоставени на дружества, свързани с Цветан Василев пряко или чрез фирмата"ТЦ-ИМЕ" и до каналите за финансиране, на обща стойност 2,5 млрд. лева, пише в доклада.

Тези заеми обикновено имат много ограничен, ако изобщо имат такъв, потенциал за възстановяване, тъй като повечето от кредитополучателите имат неработещи предприятия, има малко или невалидни обезпечения и кредитните схеми често са били използвани, за да се погасят или обслужат други кредити към КТБ, за предоставяне на допълнителен капитал на банката или предоставяне на кредитиране на лица, които не са клиенти на банката.

Изглежда тези средства са били използвани в повечето случаи в полза на реалният мажоритарен акционер в банката, Цветан Василев , неговите съучастници и свързани лица, пише в доклада.

Адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов, каза пред bTV, че не е учуден от доклада, защото според него той е писан не от "Аликс Партнърс", а от българската прокуратура.  По информация на Симеонов все още няма решение на Висшия съд в Белград дали да екстрадира Василев у нас.