Във Варна добри хора се обединиха и абсолютно безвъзмездно осигуряват храна за близо 300 нуждаещи се майки с деца всяка събота.

Социалната кухня осигурява храна за 750 души. Общината финансира порциите на 550 души, социалното министерство – останалите 200. 280 от нуждаещите се са майки с деца.

Доскоро щедър дарител осигурявал прехраната им в събота, но вече няма възможност. Затова Никола Куташки започва кампания във „Фейсбук”. „Когато не сме нахранени, нищо друго не можем да усетим в живота, даже и слънцето, което в момента се показва”, казва мъжът.

Всеки ден там идва Радостина Иванова, майка на 5 деца. Израснала в дом „Майка и дете”. Днес – 42-годишна безработна.

„Имам 3-годишен син, който си го гледам вкъщи, не е на детска градина, защото нямам осигуровки. И нямам как да си плащам осигуровките, на свободен наем съм, само с едни детски се издържам 150 лв месечно”, обяснява жената.

Радостина признава, че без социалната кухня е обречена на глад. Тя е една от многото жени, благодарни на Никола Куташки и „Фейсбук”-групата „Сити души”, които помагат с дарения за многодетното ѝ семейство.

„Тези майки правят всичко възможно, за да могат да работят и да помагат и те, а не само да остават на тази храна, която получават в кухнята”, казва Никола.

Радостина наскоро намерила работа, макар и на половин работен ден. Трябвало ѝ медицинско, но нямала 20 лв за него. Отново ѝ помогнал Никола.

Ако се съберат пари – по 2 лева на човек, персоналът на кухнята е готов да готви и в почивния ден за всички 750 души.

„В събота екипът ни работи съвсем благотворително, нашият принос е този – да полагаме безплатен труд, с друго не можем да помогнем”, споделя Мариана Николова - управител на социалната кухня.

Хората имат нужда не само от храна. Затова Куташки качва списък с необходимото в групата „Инициатива за взаимопомощ”. „Голяма част от майките се оказа, че имат нужда от дрехи, обувки за дечицата, помощ за ток, за лекарства”, добавя той.

Никола намира и фирми, които да помагат. Призивът на доброволеца: „Излишъкът, който ни остава, в каквато и форма да е, дали парична, материална, като дрехи, продукти, дребна техника, много от хората нямат почти нищо, наистина това, което ви остава, просто го дарете, защото ще отиде при точните хора”.