До края на месеца прокуратурата ще възложи изготвянето на счетоводна експертиза, която да изясни начина, по който е функционирала КТБ, съобщи пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

В нея ще участват и международни експерти, допълни той. На въпрос защо до момента тази експертиза не е била назначена, Цацаров обясни, че заплащането на експертите е забавило назначаването й.

"Трябваше да бъдат осигурени средства за възнаграждението на експертите, а те вече са намерени”, изтъкна той, като уточни, че такава експертиза струва повече от обикновената счетоводна.

Според него за българското разследване не е проблем това, че Цветан Василев се намира в Сърбия и процедурата по екстрадицията не е приключила. Цацаров припомни, че в такъв случай Василев може да бъде задочно подсъдим, и коментира, че няма никаква информация за действията на сръбския съд.

По този начин беше осъдена Веска Меджедиева. За един от банковите фалити от 96-та година тя получи задочно 5 години затвор, но до днес живее извън страната.

Най-скъпата международна експертиза досега беше тази за убийството на Андрей Луканов, която отне на държавата 8 хиляди лева.

Главният прокурор коментира и идеята на правосъдния министър Христо Иванов за извършване на независим одит на работата на прокуратурата.

"В първия мониторингов доклад на Европейската комисия в работата ми като главен прокурор бе препоръчано извършването на функционален одит на прокуратурата. Той бе извършен, а планът за действие е приет от ЕК. При цялото ми уважение към битността на министъра в предното му битие на активист на НПО - нямаме нужда от подобно нещо. Освен това аз не виждам вариант, при който прокуратурата ще бъде подложена на одит от международна организация, при положение че такъв е направен и ЕК го е приел", обясни Цацаров.

Междувременно, Сотир Цацаров се включи и към 18-те висши магистрати, които ще докладват министъра на правосъдието на премиера Бойко Борисов. Висшите чиновници не одобряват поведението на министър Иванов, който наскоро е сравнил събранието на съдиите от Пловдив с партийно събрание в Северна Корея.

В отсъствието на Христо Иванов, Цацаров го назида с цитат на китайския комунистически вожд Мао Дзъдун - „Нека да цъфтят 100 цветя”.

„Законопроекти не могат да се правят на тъмно”, каза Сотир Цацаров по повод проекта за промени в Закона за съдебната власт. „Отговорност за този проект носят Христо Иванов и заместниците му, тъй като текстовете бяха лансирани като дело на политическото ръководство на министерството”, каза главният прокурор.