Днес е Велика събота – последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. В този ден символично се оплаква тялото на Христос и се почита пребиваването на Неговото тяло в гроба, слизането Му в ада за възвестяване на победата над смъртта и за избавлението на душите.

Богослужението започва от сутринта и продължава до вечерта. Събота вечерта плащеницата се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

И в събота преди изгрев слънце се месят великденски обредни хлябове и козунаци. През целия ден в храмовете се освещават яйца, козунаци, ястия, хлябове, предназначени за празничната трапеза.

В събота също могат да се боядисват яйца. Първото боядисано яйце се оставя за Богородица. Вярва се, че то има чудодейна, лечебна сила.

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. Тайнството остава неразгадано и за милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.

Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Ерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън, са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания.

Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с „Христос Воскресе”.

Благодатният огън в България

С два специални, огнеупорни фенера Благодатният огън ще бъде донесен в София от Ерусалим, съобщи директорът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов пред БТА.

Огънят ще бъде донесен от църковно-държавна делегация, която тази година ще се води от Ловчанския митрополит Гавриил. Делегацията ще пътува до Израел с правителствения „Фалкон”. Полетът излетя в 4:30 часа сутринта от Летище София.

Българската църковно-държавна делегация ще присъства на богослужението в храма „Възкресение Христово” в Ерусалим, където над гроба на Исус Христос се спуска Благодатният огън.

На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Ерусалим, за да станат свидетели на чудото. Благодатен или още Свещен огън, е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма „Възкресение Христово”, построен точно върху Божия гроб в Ерусалим. Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Очаква се Благодатния огън да стигне в България към 20:00 часа на правителствения ВИП терминал на летището. Там, по традиция, вече ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от огъня и да го занесат на вечерното богослужение за Великден. На летището ще има и представители на Атонския манастир, които първи ще вземат частица от огъня, за да могат по-бързо да отпътуват с него.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен и в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23:30 – 23:40 часа на Велика събота, фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

Тържествената процесия

Най-хубавата символика обаче се крие в тържествената процесия, която се провежда днес в църконите храмове. Тя свидетелства, че цялата Вселена е очистена, избавена и възстановена, че живота и светлината са победили смъртта и мрака.

В полунощ на събота срещу неделя хората се поздравяват с „Христос Возкресе! - Воистина возкресе!" и си пожелават здраве и щастие. Църквата се обикаля със свещ, която трябва да се донесе мълчешком вкъщи, като се внимава да не угасне. Изнасят запалена свещ и обикалят три пъти около църквата, като внимават да не угасне. После я отнасят запалена в къщи.

  • Томина неделя е
  • Похарчили сме повече за Великден тази година отколкото миналата
  • Мокър понеделник в Украйна (СНИМКИ и ВИДЕО)
  • Как празнуват Великден в българското село Йерусалимово
  • Първи слънчеви бани в Бургас, ръст на туристите в Пампорово
  • Задръствания и тежка катастрофа при голямото завръщане след празниците (ОБЗОР)
  • Огромно задръстване блокира стотици хора на магистрала „Хемус”
  • Над 100 хиляди българи са посетили Гърция за празниците
  • Българите са изпратили с 2 милиона SMS-а по-малко за Великден от 2014 г.
  • Кокошка от село Чурек снася зелени яйца (ВИДЕО)