"Пирогов" остава в стачна готовност. Орязан бюджет, намалени клинични пътеки и брой легла, сгрешени имена на лекари и данни са някои от причините директорът на лечебното заведение проф. Стоян Миланов да откаже да подпише договор със Софийската здравна каса. 

Директорът на болницата настоя парите за спешните пациенти да бъдат превеждани авансово.

След като медиците заплашиха с протест заради забавено плащане и отказаха да сключат договор със Здравната каса, на извънредна пресконференция той подчерта, че договорът, предложен от Столичната здравноосигурителна каса на "Пирогов", е пълен с абсурди и неясноти. По думите му това не е договор, а протокол с орязан бюджет за болницата.

Проф. Миланов посочи, че е усетил вид рекет от страна на Столичната здравна каса да подпише документа. „Беше ми казано, че ако не подпиша този протокол, няма да си получим парите”, заяви той.

Проф. Стоян Миланов покани ръководството на Здравната каса, за да бъде обсъдена всяка точка от проектодоговора.

Снощи Здравната каса обяви, че ще изплати парите за април на болницата, независимо че няма подписано споразумение.

От Касата обявиха, че парите вече са преведени по сметката на болницата, но все още няма потвърждение от служители, че са получили възнагражденията си.

Проф. Миланов не поиска оставки, а влизане в час и здрава работа.

Той заподозря, че някой много умело използва момента, за да нагнети напрежение и това не е случайно.

„Имам чувството, че някой се опитва да сложи прът в колелото. Не знам кои са тези сили”, посочи той.

Четвърт милион души се докосват на година през тази болница, от които 45 000 остават за лечение, отбеляза още той.

„Ако в момента в урологичния кабинет на „Пирогов” дойде някой, който има кръв в урината, „Пирогов” вече няма да има възможност да приеме този пациент. Можем да го приемем по друга клинична пътека, по която сме задължени да го оперираме. Това е такъв абсурд. В Урогологията няма консервативни клинични пътеки. Къде да лежат тези болни, какво да ги правя, да ги върна ли?”, попита той.

„Преди няколко месеца „Пирогов” беше глобен заради двама пациенти с едно и също заболяван – първия, защото сме го приели, а втория – защото сме го върнали”, коментира още директорът на лечебното заведение.

„2300 души в тази болница си чакат заплатите за месец април. Вината не е моя, не съм фокусник, който да извади тези пари от джоба си”, коментира още директорът на болницата.

Дори и да си получим заплатите, параметрите на договора са такива, че няма да можем да работим както досега, тъй като има недомислици. За всеки ден забавяне на плащанията към "Пирогов" НАП начислява лихви за неплатени осигуровки, това е срамно за държавата, подчерта още проф. Миланов.

От над 80 болници в София до момента само 15 са сключили договори със Здравната каса. Проверка на bTV показа, че освен с "Пирогов" все още няма споразумения и с другите най-големи лечебни заведения - Александровска болница, Военно-медицинска академия, Университетска болница "Царица Йоана" - ИСУЛ.