Приема ли Ахмед Доган новината за забраната за влизането му Турция като заплаха? Защо името на почетния председател на ДПС стои редом до това на Делян Пеевски?

Вяра Деянова се опита да намери отговори на тези въпроси в разговор с Димитър Тадаръков, един от най-близките приятели на Ахмед Доган.

От близкия до Сокола Тадаръков ще разберете още до какви научни открития е достигнал Доган, какво да очаква за рождения си ден и защо не се страхува от нищо.

Димитър Тадаръков е един от най-лизките приятели на Ахмед Доган. Твърди, че двамата с почетния председател на ДПС се виждат почти всяка седмица, а приятелството им е силно и откровено.

„За мен е странно, ако това е истина, че се забранява на един български политик, който е вече 28 години e в политиката, влизането в една държава, без да има мотиви за това или поне до тоя момент не сме ги чули”, разсъждава Тадаръков по казуса с евентуалната забрана на Доган да влиза в Турция. 

На въпроса защо Доган и Делян Пеевски и колко близо са един до друг и защо имената им вървят заедно в тази забрана Тадаръков отговори така: „Това не знам. Не съм в състояние да коментирам, единственото, което мога да коментирам – това е отношениеот ми към Ахмед”.

Колко близки са Ахмед и Делян?

Също нямам идея, аз не съм член на ДПС, аз съм земеделец

Не като земеделец Ви питам, а като приятел на Ахмед Доган. Колко често сте се засичали например с Делян Пеевски в Доган. Колко често се е случвало да говорите?

Със сигурност мога да Ви кажа, че когато има мироприятел с капртийните си така хора от централното ръководтсво, депутатите на официлани мероприятия, каквито са това за Коледа, какъвто е неговият рожден ден, в който и аз съм поканен. Там виждам, че Делян Пеевски също е поканен и само толкова.

Димитър Тадаръков разказа, че очакванията на Анкара през последните 20 години са ясни. А Доган обичал България и може би за последните 20 години бил само един или два пъти в Турция.

Тадаръков обясни, че Доган не давал интервюта, защото винаги истината в България боли.

Попитан дали Доган далеч от Анкара е близо до Кремъл, близкият му приятел отговори „Не сме обсъждали едно към едно тази негова визия за отношенията му към Русия, към Кремъл и т.н.”.

Въпросът е как гледате на тези, че той е близък дори по финансова линия с Русия? Знаете, че сега отношенията между Русия и Турция не са най-топлите.

Това не е вярно , че е близък във финансово отношение. Кой ви дава право да говорите?

Не, има такива анализи.

Анализи колкото искате в българската преса. За първи път чувам това нещо за тези 25 години. Няма такива неща.

Димитър Тадаръков разкри, че в последните три години, в които се отказа от активния политически живот Ахмед Доган твори. „Твори един голям философски труд, който е философията и политиката, който започва от преди 3 хиляди години. От китайските философи до съвременни дни, пише в тази област. Второ, интересува се от най-новото в индустриалните технологии и технологиите въобще. Два пъти е бил поканен да бъде почитен председател на Българското въглеродно дружество. Той е първият, който внесе електрическата кола, тества американската в България”, допълни Тадаръков.

Усещате ли в него порив да стане откривател? Споменахте името на Тесла.

Той сигурно е открил нещо, но до този момент не ми го каза поне на мен.

Открил е нещо голямо?

Да, да.

Революционен ли е този успех?

Да се надявам, че ще бъде такъв. Нека да го видя.

Кога ще го разберем?

Всички ще го разберем, може би аз първи, може би последен. Не знам.

Димитър Тадаръков запозна зрителите на „Тази сутрин” и с личната молитва на философа Доган.

„Негов доклад, който той е писал 1986 година и най-уникалното в този доклад е , че 2006 година пред мен лично потвърди последните думи и донаписа - да, това съм аз. О, Боже, ти който си вътре в мен и едновременно вън от мен – помогни ми или ме остави на мира. Постъпи както ти е удобно, аз няма да те моля. Това беше оригиналът и добави: ,,Да, това съм аз ‘’- ръкописно”.

В навечерието на рождения ден на Ахмед Доган близкият му приятел открехна завесата на предпразничната суета.

Всяка година е интересно

Защо?

Защото купонът е много хубав, възпитан, всички са в настроение всички се радват и той се радва най-много.

И казвате купон, надали това е място, където хората танцуват?

Танцуват, разбира се.

Танцуват ли? Той танцува ли?

Разбира се. Ама той е уникален човек. Танцува и то много красиво танцува.

Купили ли сте му подарък вече?

Не знам още. Може би един от вариантите, който така е в главата ми поне на този етап – сега ще ходя в Куба може би ще му донеса една голяма картина от Куба. Да, и ще го изненадам или ще му подаря кубински пури или хубав кубински ром - уникален, който вече съм му подарявал и ако го е изпил ще го питам и ще му подаря още веднъж . Уникален ром. Ромът на Фидел Кастро. Той приема всичко с удоволствие, радва се на всичко. Той е един земен, земен човек.