Утре КТ „Подкрепа“ навършва 27 години, затова Жени Марчева разговаря с президента на синдиката Димитър Моналов.

В интервюто той разказа за своя личен избор да бъде част от историята на синдиката и направи сериозна психоанализа на българските политици. На финала изпрати музикален поздрав на правителството на премиера Бойко Борисов.

В началото на разговора, на въпрос какво го е накарало да стане един от основателите на КТ „Подкрепа“, той сподели, че „нещата в този живот рядко са случайни. Някаква лудост беше, не ми се живееше по този начин, по късно разбрах, че съм болен от тази болест, наречена „социална чувствителност“.

Снимка: bTV

Според Манолов хората, които изпитват носталгия по социализма, трябва да спрат да гледат назад. „Ще им кажа една мисъл, която прочетох – когато шофираш автомобил и гледаш само в огледалото за обратно виждане, няма как да не катастрофираш. Трябва да гледаш напред, а огледалото само да ти показва къде си“, посочи той.

Той сподели, че през годините работа в синдиката не се е чувствал безсилен. „Чувствал съм се ядосан, когато нещо не ми се получава, потиснат, но не до степен да се спра и да се върна“.

Добави и че не иска „този героизъм по стачките... това е война, а в края на една война и двете страни излизат по-слаби“. Затова предпочита разговорите и диалога.

Запитан дали някой се е опитвал да го изнудва, той отговори, че да, и то не един път. И даде пример със стачката в стъкларско предприятие. „Висяхме на плаца на предприятието цял ден. През нощта, към 1 ч., ми се обади изключително важен фактор в държавата, който каза, че ако не се спрем, ще ни смачка. Може би го е направил от нездрава емоция, на следващия ден се видяхме и говорихме по съвсем друг начин“, сподели Манолов.

Той добави, че досега не е бил изплашен. „Научил съм се в тази работа да бъда и психолог. Рядко съм се лъгал в преценките си и за политиците включително.

Снимка: bTV

Помолен да направи анализ на политиците той каза, че Сергей Станишев, например, е претърпял „развитие, не за добро“. „В началото беше човек, дори сърдечен, можеше да се говори с него. Лека по лека взе да се променя. Хората са податливи на промени, в зависимост от средата, в която се намират. Той се промени, стана затворен, вероятно Брюксел му е повлиял“, коментира Манолов.

Той призова да се даде шанс на Меглена Кунева като просветен министър, „все пак и Маргарет Тачър е била министър на образованието“. В тази сфера обаче „има много проблеми, които няма да бъдат решени от нея. Те искат кураж и обръщане на мисленето“.

Който подценява Бойко Борисов, греши дълбоко, смята Манолов.

Според него Симеон Дянков е човек, който има сериозни проблеми с душевността си и е правел глупост след глупост. За сметка на това Владислав Горанов е човек с много сериозни качества.

Снимка: bTV

Ивайло Калфин се оказа много добър социален министър, той е и човек на диалога – „не само слуша, но и чува“, каза още Манолов.

Запитан с коя песен би поздравил сегашното правителство, той отговори: „Uprising на „Мюз“, защото има страхотен текст – казва се: „Нямам да ви се дадем, победата ще е наша“.