„Агресията е един от основните проблеми в училище, но тя е в пряка връзка със силно нарушената комуникация между деца и родители”, коментира зам.-министърът на образованието Диян Стаматов по повод скандалния видеоклип, в който две момичета бият и унижават своя съученичка.

„Без да упреквам самото дете, но липсата на разговор вкъщи до голяма степен води до подобни проблеми”, категоричен е Стаматов. По думите му фактът, че 14-15 годишни деца получават смарт телефони, води до лоши неща, ако липсва комуникация с родителите. „Това е една нова култура, в която родителят трябва да говори постоянно с децата си”, смята зам.-министърът.

„Ценностната система на съвременния свят е в криза. Може би подобна агресия е един от ефектите на емоционалното прегаряне, на демотивацията да учиш”, смята психологът Христо Монов. Той е категоричен, че не трябва отговорността да се прехвърля изцяло на училището и преподавателите, а трябва да се търси обяснение и от родителите на насилниците.

„Ролята на медиите е много важна – кои са най-често срещаните герои, да не би да са хора с добри академични постижения? Живеем в свят на имитацията”, смята Монов.

„Сигурен съм, че Станислава Величкова ще покаже съвременния образ на учителя”, каза Диян Стаматов по повод публикации в медиите за младата и красива преподавателка.

Стаматов е бил директор на 119 СОУ, където втора година преподавателка е обявена за „най-секси”, като лично той е назначил и двете учителки. „Има много красиви колеги, има много кадърни колеги. Имах щастието да ръководя един екип от добре балансиран възрастов състав от хора”, смята Стаматов.

„Съвсем скоро голяма част от колегите ще преминат в пенсионна възраст и на тяхно място трябва да се назначат млади хора, за да има приемственост”, допълва зам.-министърът.