Единайсет души са заразени с бруцелоза. Лекари продължават да обикалят домовете и да търсят още носители на болестта. Днес се извършва дезинфекция и евтаназиране на болните животни.

Към момента най-малко 15 животни са заразени. От вчера в града е наложена безсрочна забрана за използване на мляко и животински продукти.

В България досега е имало единични случаи на заразени с бруцелоза хора и животни. Предположенията са, че болестта в Рила е тръгнала от болно животно, внесено от Македония или Гърция. Хората се заразили след консумация на сурово мляко.

Те се оплакват се от отпадналост и постоянно висока температура, а резултатите от взетите проби са категорични - налага се да започнат лечение.

„Болестта поразява вътрешни органи като черен дроб, при мъжете - тестисите, бъбреци, сърце. Тя трудно се поддава на лечение при човека", обяснява д-р Първан Дангов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. "Тук е традиция да се консумират млечни продукти, които не са минали през термична обработка.”

Един от ветеринарните лекари също има симптоми на бруцелоза. Първоначалните резултати от направения му тест са положителни.

Тази вечер община Рила организира среща с местното население, за да разясни как хората да се пазят от болестта. А всеки, който има характерните симптоми на бруцелоза, трябва да се обърне към лекар.