Дете аутист от Сливен получи шанс за психотерапевтична помощ, която не е включена в кличинта му пътека благодарение на благотворителната кампания „Българската коледа”.

Виктория е на година и половина, когато майка й забелязва, че страни от хората. На 3-годишна възраст й поставят диагноза аутизъм. „Тя нито говореше с хора, дърпаше се, нямаше реч, с течение на времето нещата се променят", разказа майката Албена Димитрова.

Решаваща за състоянието на Виктория е терапията с психолог. Тя продължава вече 5 години, през последната изцяло със средства от инициативата „Българската коледа”.

„Почти като майка я приема, радва й се Виктория, като я види, прегръща я. Но това стана с течение на времето", разказа още майката на момичето.

„Кампанията „Българската коледа” много помага на Вики, защото за нея е важно тази психотерапевтична подкрепа да продължи, тя не е еднократна, тя е дългосрочна. Продължава почти през целия живот, а това изисква много средства", обясни психологът Станимира Начева.

От септември Виктория посещава помощното училище в Сливен. Ефектът от грижите на семейството, и на психолога е видим. „Иска да контактува с възрастни, а аз съм основният партньор в игрите и в учението", сподели учителката Ваня Денева.

Виктория вече говори, а една от любимите й думи е микрофон.