Момченце на две години и два месеца от хасковското село Николово почина от общо изтощение и глад. Лекарите от спешното отделение в града били потресени от случая, затова му дадоха гласност.

Вчера, малко преди 10 ч., на спешния телефон 112 е получен сигнал за дете в безпомощно състояние. Обаждането е от родителите, които установили, че то почти не диша. Лекарите от изпратената на място линейка констатират, че детето е на прага на смъртта, затова го откарват по спешност в болницата в Хасково.

При докарването му в спешното отделение малкият Теодор бил с липсваща сърдечна и дихателна дейност и разширени зеници. „Нямаше искрица живот“, разказа д-р Димитър Кючуков, началник на спешното отделение към МБАЛ Хасково и един от лекарите, опитали се да спасят детето.

Предприети бяха незабавни реанимационни действия и интубация, борбата продължи около час, но детето не възстанови дихателна дейност, каза д-р Кючуков.

На пръв поглед момченцето имаше блед, страдалчески израз, най-вероятно е страдало от нещо. По данни на майката предишния ден то се е оплакало от болки в корема. Беше недохранено, с много по-малко телесно тегло за възрастта си, беше бледовато, което говори за инфекция. Имаше и множество гнойни обривни единици по цялото тяло. Това говори за обща интоксикация на организма, което може би е довело до тежките последствия, каза още докторът.

Личното му мнение е, че за Теодор не са полагани достатъчно грижи и не е бил проследяван от педиатър или личен лекар, макар майката да е декларирала, че има личен лекар в Кърджали и е бил воден в Пловдив в детска клиника по повод заболяване, което не е уточнила.

Майката беше неадекватна в момента, даваше неадекватни сведения за детето, но не може да се каже в такъв момент дали има промени в психиката или е била разстроена от загубата, каза д-р Кючуков.

Потърсихме журналистите, защото ни направи впечатление, че като че ли не са полагани достатъчни грижи за детенцето, не е направено всичко за неговото здраве и се е стигнало до този край. Потърсихме помощ, за да дадем и съвет на родителите, че малките деца имат значително по-нисък имунитет от възрастните, при тях инфекцията се внедрява много по-бързо и може да настъпят фатални усложнения, обясни той.

Полицията вече работи по случая. По информация на bTV майката има лек психичен проблем.

Вижте повече във видеото: