Министерството на земеделието и храните (МЗХ) изпрати уведомителни писма, с които категорично се обяви против приемането на ГМО продукти. Това обяви земеделският министър Десислава Танева в предаването на bTV „Лице в лице”.

Тя припомни, че съгласно директива на Европейската комисия в срок до 3 октомври всяка от държавите членки на ЕС има възможност да посочи дали желае да забрани отглеждането на ГМО продукти, за които има подадено заявление или издадено разрешение.

По думите й България ще продължи да отстоява позицията на най-стриктен режим относно ГМО.

Танева обяви още, че МЗХ подготвя изцяло нов закон за храните, съвместно с потребителите и производителите. Една от целите на новия закон била потребителят да е сигурен, че това което купува, съответства на написаното на етикета на продукта. Ще бъдат предвидени по-високи глоби за нарушителите, както и конфискация на стока с подвеждаща информация на етикета.

Министърът на земеделието е категорична, че еднакво стриктно се проверяват българските и вносните хранително продукти. Тя лично като потребител предпочитала българските стоки.