Студената работна седмица завърши с десетки сигнали от работници, че мръзнат на работните си места. Само за няколко дни са подадени повече оплаквания отколкото за цялата минала зима.

Температурите са ниски не само навън, а често и вътре  на работното място. Статистиката на инспекцията по труда показва, че за цялата минала зима подадените сигнали от работници, на които им е студено, са 19.

През тази - броят е 24, като всички 24 сигнала са подадени през последните няколко дни. На място са открити 33 нарушения на микроклимата.

Спрени работни места, обекти и участъци засега няма. Сигналите не са фрапиращо много, по-скоро защото работниците се страхуват да се оплачат.

Александра е свикнала със студа. От дете е на ледената пързалка. Била е състезател по фигурно пързаляне. Сега учи за треньор. Паралелно с това е инструктор на една от пързалките в София.

Когато е на работа редува леда с почивки в топло помещение. И повече чаши чай, каквито всъщност са изискванията когато се работи на открито.

При работа на открито, шефът е длъжен да се съобрази с кодовете за времето - при оранжев и червен, ако има опасност за живота на работниците, работата трябва да спре.

В големите студове работодателите са длъжни да дават специално облекло, повече почивки и при нужда да променят началния и крайния час на работното време.

А когато се работи на закрито трябва да се по поддържа определена температура, скорост на движение на въздуха и влажност в помещенията. „Работодателите имат ангажимент да измерват температурите два последователни дни”, обясни Виолета Добрева от Главна инспекция по труда.

Сигналите, които тази зима са подадени в инспекцията по труда, са основно от работници в шивашки фирми, хранителни магазини и складове. Само в един от случаите е съставен акт, в останалите шефът се е разминал с предписание.

Глобите за нарушение на наредбата за микроклимата на работното място са от 1500 до 15 000 лева. В повечето случаи обаче не се стига до тях, тъй като след предписанията, шефовете разрешават проблема.

Ако ви е студено на работа, може да подадете сигнал на място в инспекцията по труда, по мейл или на горещия телефон на институцията.