Парамедиците ще спасяват и поддържат живота на пациента до пристигането на лекар, като се ръководят от подробен алгоритъм. Това е записано в проекта на стандарт за спешната помощ. В момента десетки дипломирани парамедици не могат да започнат работа по специалността, заради административни неуредици.

Отделенията за оказване на неотложна медицинска помощ ще бъдат едно от бъдещите работни места на парамедиците. За включването им в спешната помощ се говори още от 2011 г. Обучението им започна, но все още не е ясно къде могат да работят и точно какво.

Професията „парамедик” беше включена в класификатора с професиите преди 4 години. Тогава започна и обучението им, но без утвърдени държавни образователни изисквания и без длъжностна характеристика от здравното министерство.

Теодор Цанков е сред първите дипломирани парамедици у нас. След като не може да работи по специалността, започва да учи нова – лекарски асистент. След година кандидатства отново и от есента ще учи медицина.

„Тогава се сблъсках с параграф 22, книгата в българския вариант, в която общи линии може да работиш, но не е ясно как, не е ясно какво точно трябва да направиш, не е ясно как да го направиш, не е ясно защо не можеш да го направиш”, обяснява парамедикът.

Преди година в bTV Новините ви срещнахме с Анатоли Тодоровски, който учеше за парамедик в медицински колеж. Днес разказва, че също е започнал в специалността „лекарски асистент”, защото по средата на годината станало ясно, че парамедиците няма повече да се обучават в медицинските колежи, а само в професионални центрове.

„Но в момента също имам проблем и с тази специалност, защото не е регулирана, не е регламентирана, няма държавни образователни изискания за нея”, коментира Анатоли.

В момента в министерството пишат длъжностни характеристики. Обещават, че проблемът с парамедиците ще бъде решен до края на годината.

„В началото парамедиците ще работят под супервизията на медицински специалист – фелдшер, лекар или медицинска сестра”, заяви д-р Ивелина Георгиева от дирекция „Медицински дейности” в Министерство на здравеопазването.

Очаква се до 2020 година да бъдат необходими 1000 парамедици. Стандартът по спешна медицина трябва да бъде изпълнен до 5 години. Дотогава трябва да бъде решен и проблемът и с парамедиците.